Unikke hospitalslys:

Dynamiske LED-søjler lyser travle hospitalsgange op på Gødstrup Sygehus

Det nye, topmoderne supersygehus i Gødstrup skiller sig ud fra mængden af klassiske hospitalsinstitutioner. Klinisk ensartethed er byttet ud med alsidige- og farvestrålende opholdsrum, og den 375 meter lange foyer er prydet af forskelligartet, prisvindende kunst. De visuelle sanser får én på opleveren, når man som besøgende bevæger sig ned ad den alenlange gang. Især når man når til de 3 store LED-søjler, vi har været med til at lave!


Unik lysløsning sammenbinder foyeren 

Vi skulle ikke bruge meget betænkningstid, da vi blev spurgt, om vi havde lyst til at hjælpe med at skabe de store LED-søjler til sygehuset i Gødstrup. Vi elsker unikke projekter som dette, så vi skyndte os at få skaffet de nødvendige dele, så der kunne komme lys på søjlerne.

Hver søjle består af en masse små, fleksible LED-paneler, som placeres ved siden af hinanden på et skelet af metal. På bagsiden af panelerne sidder en række stærke magneter langs kanterne, hvilket gør dem nemmere at flytte rundt på, så man kan opnå et helt ensartet resultat fra top til bund. Bag hvert panel gemmer sig et hul, som leder ind til et hulrum mellem skelettet og betonsøjlen. Her er der plads til at gemme- og arbejde med de mange ledninger, der løber mellem panelerne og styringsenhederne, som sidder på bagsiden af metalskelettet.


Der blev brugt 286 LED-paneler til hver søjle. Vi valgte paneler, der måler 240 x 120 mm, og som giver en pixelmængde på 160.000 per kvadratmeter. De fleksible paneler har desuden en pixel pitch på 2,5 mm. Det vil sige, at der er 2,5 millimeters afstand mellem hver pixel. Jo højere/lavere dette tal er, jo lavere/højere bliver kvaliteten af det viste billede. 2,5 mm passede perfekt til den plan, der var lagt for søjlerne. Billedkvaliteten skulle selvfølgelig være god, men da der ikke er tale om superdetaljeret videomateriale, som man skal stå at kigge på i længere tid, var det ikke nødvendigt at bruge LED-paneler med en meget lav pixel pitch.


Fleksible LED-paneler giver fantasien frit spil

LED-panelerne er udstyret med en tyk kant på bagsiden, som er lavet af silikonegummi, hvori der er en masse riller, hvilket gør det muligt at bøje panelerne forover og bagover. Flex-panelerne er ideelle til at skabe cylinderformede skulpturer, såsom søjlerne til sygehuset i Gødstrup, men de bruges også til at skabe kugler, kupler, bølger, heksagoner og mange andre former. I de fleste tilfælde er det faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan flex-panelerne kan anvendes.


LED-skulpturer har en helt særlig wow-effekt. Søjlerne på Gødstrup Sygehus har derfor også modtaget en masse positiv omtale, og deres unikke udseende og -indhold har desuden været med til at sikre en prestigefyldt, international designpris. Det er ikke hver dag, man oplever en skulptur af LED-paneler, og de forbindes derfor ofte med noget eksklusivt.


Panelerne er mere eller mindre vedligeholdelsesfrie, og hvis man er så uheldig, at der opstår en fejl på et af dem, er det nemt at udskifte det pågældende panel. En af fordelene ved at lave en stor skulptur ud af mange små paneler er derfor, at det er langt mindre omkostningstungt at rette op på eventuelle fejl i pixelstrukturen.

Når LED-lys bliver til prisvindende kunst

Vi er altid begejstrede for de projekter, vi er involveret i – men det er ikke hver dag, vi får lov til at sige, at vi har leveret lys til en prisvindende kunstinstallation. Det kan vi dog sige om projektet på Gødstrup Supersygehus, som den 7. juni 2023 blev hædret med en flot international designpris.


De 3 LED-søjler er, sammen med de fleste andre kunstværker i foyeren, designet af den danske kunstner Erik A. Frandsen. De unikke kunstværker blev indstillet til en prestigefyldt prisuddeling i Storbritannien, som hvert år bliver afholdt af det internationale netværk Design in Mental Health. Kunstværkerne blev indstillet af arkitektfirmaet Arkitema, og i indstillingen blev der blandt andet lagt vægt på de unikke LED-søjler og deres videoindhold.


Erik A. Frandsens kunstværker løb med prisen for ”Art Installation of the Year”, som er en af de fornemmeste priser, der kan opnås inden for kunst til sundhedssektoren. Selvom vores bidrag til projektet udelukkende var en praktikalitet, synes vi stadigvæk, at det er en sjov historie at fortælle.

Projektet på Gødstrup Sygehus blev skabt i samarbejde med en masse forskellige aktører. Søren Jensen – rådgivende ingeniørfirma var involveret i byggeriet af sygehuset, Galleri Profilen stod for Erik A. Frandsens deltagelse og Christian Byriel fra Special Projects stod for opsætningen af LED-panelerne.

Er du blevet bidt af ideen om at lave en skulptur ud af fleksible LED-paneler – eller har du bare lyst til at høre mere om, hvad der er af muligheder inden for denne specifikke kategori? Så kontakt os på mail eller telefon – vi sidder klar til at tage hånd om dit næste projekt!

Velkommen i det tekniske hjørne! Her peger vi spotlightet over på de(t) specifikke produkt(er), vi har brugt til at løse den pågældende case.

I Gødstrup-casen brugte vi: Fleksible LED-paneler

Produktspecifikationer

Flex LED-panel • P2.5:

Pixel Pitch: P2.5
Pixelmatrix pr. m²: 160.000 pr. m²
IP: IP45
Lysstyrke: ≥750 nits
Strømforbrug (max/gennemsnit): 800/270W
Indgangsspænding: 100/240VAC

Varenummer: DVT00359

Flex LED-panel • P2.5 - datablad 

FOTO: Christian Eybye