Farvet lys i børnehøjde:

Simple lysløsninger giver rum til farverig leg og -læring på Midtjyllands Kristne Friskole

På Brændgårdvej 4 i Herning ligger Midtjyllands Kristne Friskole (MKF). Friskolen huser omtrent 500 elever fra 0. – 10. klasse samt ca. 75 ansatte. På MKF bliver der lagt stor vægt på tilgængeligheden af sunde- og stimulerende opholdsrum for de mange klassetrin, noget som vi har hjulpet friskolen med at opnå. Vi har gjort dét, vi er bedst til, nemlig at kaste nyt lys på vante omgivelser – blandt andet ved at introducere sjove farver til områder, som let kunne overses i den dynamiske hverdag på MKF.


RGBW-bånd skaber eventyrlig legekrog under den store trappe

På en tur gennem MKF støder man på et område, som tilhører indskolingen. Ved afdelingen for de mindste elever møder man en kæmpestor trætrappe med høje, brede trin. Trappen begynder på gulvet og rejser sig i en højde, som gør det muligt at strejfe det grå gipsloft med fingerspidserne, når man står på det øverste trin. En trappe af denne størrelse efterlader helt naturligt et stort tomrum på bagsiden, et tomrum som kan være svært at udnytte grundet den store skråvæg, som trappen skaber. Et rum som, hos mange, nok ville blive efterladt til opbevaring, bliver hos MKF brugt som en hyggelig, afskærmet legekrog til børnene.

I sin bestræbelse på at løfte stemningen i legekrogen fra hyggelig til eventyrlig kontaktede Friskolen os, i Develtron. Vi blev hurtigt enige om, at farvet lys var den åbenlyse løsning til denne opgave. Siden brugerne af legekrogen er børnene i indskolingen, virkede det oplagt at give MKF muligheden for at skifte farverne i rummet efter behov. På den måde kan der introduceres en farverig adspredelse i børnenes hverdag, som hjælper med at stimulere deres leg.

Legekrogen er bygget op omkring 5 skrå træbjælker, hvori der i 3 af dem er blevet fræset fordybninger, der passer til en aluminiumsprofil med et 24V RGBW LED-bånd (den midterste bjælke har en fordybning på hver side). Hvert LED-bånd er 1500 mm langt og indeholder 144 LED’er, som kan dæmpes efter behov. Lysets styrke og -farve styres af en ZigBee LED-dæmper, som gør det muligt at kontrollere alle lysets funktioner via en app på telefonen.


Vandtætte LED-bånd i loftet på unik pergola

Foruden de farverige LED-bånd i legerummet, havde MKF også besluttet sig for at belyse en anden del af skolen, nemlig deres unikke pergola, der fungerer som et bindeled mellem to af institutionens bygninger.

Hele pergolaen er bygget i metal, hvilket betyder, at den havde et meget gråt- og koldt udtryk, inden vi fik lov til at udsmykke den. Der er to riller hele vejen langs loftet i pergolaen, hvori det var oplagt at placere en mængde LED-bånd, som kunne oplyse loftet i forskellige farver.

Vi valgte at bruge et 24V RGBW-bånd med en IP67-beskyttelse. Selve LED-båndene blev placeret i aluminiumsprofiler, som hjælper med at aflede varmen fra båndene. Profilerne blev lukket med et opal flex-cover, som sørger for, at lysspredningen bliver behagelig at kigge på for de mange børn og voksne på skolen. IP67-beskyttelsen er essentiel for et produkt som dette, da det skal hænge udendørs og i alt slags vejr. Selvom lysene er placeret i riller under loftet, er det vigtigt at sørge for, at fugt og vand ikke trænger ind i båndene og påvirker deres ydeevne. Med en IP67-beskyttelse er man fuldkommen sikret mod de danske vejrforhold, og MKF kan derfor være sikre på, at LED-båndene kommer til at lyse pergolaen op mange år ud i fremtiden.

LED-båndene i pergolaen er bundet op på DMX Dekodere, som styres af et DMX touch panel. Det betyder, at det er utrolig nemt for Jacob Riis at administrere farve- og intensitet på lyset. Ved blot en enkelt berøring skifter lyset farve, og det er sågar muligt at have flere farver tændt på én gang. På den måde kan pergolaen være badet i op til 4 forskellige farver på samme tid. Lyset kan desuden indstilles til at skifte farve i forskellige intervaller, så man ikke behøver at stå ved kontrolpanelet for at skifte mellem de forskellige farver.

Kontrolpanelet er utrolig nemt at betjene, og så snart vi udtrykte den mindste tvivl om, hvordan det fungerede, sørgede Develtron for at komme forbi for at demonstrere brugen af panelet – det er bare god service!”

Jacob Storbjerg Riis |  Ledende Pedel,MKF

Simple lysløsninger med store resultater

Vi hjalp MKF med at skabe en række lyse- og stimulerende rum på skolen, og det eneste, det krævede, var en håndfuld RGBW LED-bånd og en tilsvarende mængde styringer. Installationen blev håndteret af en lokal el-virksomhed, Total El og Hvidevarer - Sunds, som sørgede for, at hele molevitten var lynhurtigt oppe at køre. De leverede desuden to speciallavede, vandtætte kasser til alle de styringer, der skulle bruges til båndene.

Projekterne på MKF er et glimrende bevis på, at det ikke altid kræver en skov af dyre, forskelligartede produkter, når man vil skabe en hyggelig forandring i sin hverdag. Det er utrolig nemt at installere LED-bånd, og de kan gøre en kæmpe forskel for de omgivelser, de bliver placeret i. MKF valgte løsningen, der passede perfekt til deres behov, og som kan lyse hverdagen op for eleverne på deres rejse fra indskolingen og helt op til 10. klasse.

Er du blevet inspireret af de farverige lysinstallationer på MKF, og har du selv nogle vante omgivelser, der kunne trænge til et frisk pust? Så kontakt os, og hør, hvordan du kan få kastet lys på dine projekter.


Velkommen i det tekniske hjørne! Her peger vi spotlightet over på de(t) specifikke produkt(er), vi har brugt til at løse den pågældende case.

I MKF-casen brugte vi: 2 slags RGBW-LED-bånd, DMX Dekodere og ZigBee-dæmpere

Produktspecifikationer

24V LED BÅND • RGBW:

Farve: RGBW
IP: IP20
Kelvin: 3000 K
Dæmpbar: Ja
Watt/m: 30 W/m
LED / stk. pr. meter: 96

Varenummer: 600098

24V LED BÅND • IP20 RGBW - datablad 

---

24V LED BÅND • RGBW:


Farve: RGBW
IP: IP67
Kelvin: 3000 K
Dæmpbar: Ja
Watt/m: 30 W/m
LED / stk. pr. meter: 96

Varenummer: 600099

24V LED BÅND • IP67 RGBW - datablad 

---

DMX512 DECODER:

Indgangsspænding: 12-24VDC
Udgangsspænding: 12-24VDC
Udgangsstrøm: 4 x 5A
Udgangseffekt: 4 x 60W (12VDC) / 4 x 120W (24VDC)
IP: IP20
Omgivelsestemperatur: -20°C ~ +50°C
Dimensioner: L: 170 mm / B: 53,4 mm / H: 28 mm


Varenummer: VN20102

DMX512 DECODER - datablad

---

DMX512 RGBW Wall Mounted Controller:

Touch-sensitivt farvehjul
Touch-knap til lysstyrke
4 touch-knapper, hvorpå dine yndlingsfarver kan gemmes
R-G-B-W touch-knapper med dæmpningsfunktion

Varenummer:
DVT02068

DMX512 Controller - datablad 

---

ZigBee Dæmpbar Driver • RGBW:

Indgangsspænding: 200-240VAC
Udgangsspænding: 24VDC
Udgangsstrøm: 4CH x 1A (Total 4A)
Udgangseffekt: 4 x 24W (24VDC)
IP: IP20
Omgivelsestemperatur: -20°C ~ +50°C
Dimensioner: L: 244 mm / B: 64 mm / H: 32 mm


Varenummer: VN22772

ZigBee Dæmpbar Driver - datablad 

FOTO: Christian Eybye