Fra smutvej til oplevelse: 

Develtron kaster nyt lys på fodgængertunnel i Aarhus  

Innovationsprojektet Lys på Aarhus har i samarbejde med en gruppe kunstnere, lokale skolebørn og Develtron forvandlet en nedslidt fodgængertunnel i det sydlige Aarhus, så den nu tilbyder en bekvem og indbydende smutvej mellem to af byens kvarterer.

Det er ikke så tit, man fristes til at bruge ordet ”indbydende” om en fodgængertunnel, men det er præcis, hvad tunnelen under Søndre Ringgade i Aarhus nu er blevet. Oplyste neonskilte byder fodgængerne velkommen indenfor, og de bliver nærmest omfavnet af den varme og indbydende belysning i tunnelens loft. I samspil med lyset springer de malede farveflader og motiver ind og ud af kaklerne i dialog med graffitien på væggene.

Stort ønske om renovering

Tunnelen blev opført i 1965 og har i årtier tilbudt en hurtig og bekvem fodgængerforbindelse mellem Langenæs-kvarteret syd for Søndre Ringgade og Læssøesgade Skole og det øvrige Frederiksbjerg tættere på centrum. Med årene var tunnelen dog blevet noget slidt og kunne give borgerne en utryg fornemmelse, når de skulle under ringgaden.

Kunst og lys forvandler den mørke passage

I 2022 gennemførte kommunen den ønskede renovering af tunnelen, og det blev en renovering, som kombinerede kunst og lys i en visuelt indbydende løsning. Renoveringen er en del af innovationsprojektet Lys på Aarhus, som drives af Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. Formålet er at bruge lys til at skabe attraktive og trygge byrum, gader og pladser rundt om i Aarhus.

Tunnelen blev i forbindelse med renoveringen udsmykket med kunstværket Er på vej udført af fire kunstnere i samarbejde med elever fra Læssøesgade Skole. Men lys var selvsagt også en central brik i projektet, og da Aarhus Kommune skulle vælge belysning til fodgængertunnelen, faldt valget på en løsning fra Develtron.

”Vi valgte Develtron som samarbejdspartner, fordi de kunne løse opgaven inden for den korte tidsfrist,” forklarer Thomas Mee. ”Vi har brugt dem før til lignende opgaver, som de har løst meget tilfredsstillende.”

Indbydende belysning i gennemtænkt udførelse

Løsningen fra Develtron bestod af RGBW-bånd i kapslingsklasse IP68 (støv- og vandtæt) monteret i 1.400 mm lange aluprofiler. Båndene er fremstillet med 5 meter tilslutningsledning på hver enhed og giver mulighed for et varieret, varmt og indbydende lys i tunnelen.

Da løsningen skulle monteres på en lidt skjult placering, som kan være udsat for hærværk, blev profilerne leveret med 6 forborede huller i siderne for at muliggøre vandalismesikret montage. Ligeledes er profilernes covere og endepropper limet på for at undgå, at de kan hives af, og coverne er fremstillet af slagfast polycarbonat.

Ud over udvikling, produktion og levering af selve løsningen bistod Develtron med hjælp til valg af styring af belysningen, og løsningen blev monteret af Aarhus Kommunes eltekniker.

Opgaven løst til kryds og slange

Aarhus Kommune har været yderst tilfreds med processen og med samarbejdet med Develtron.

“Efter vores henvendelse til Lasse fra Develtron blev der aftalt et møde, hvor opgaven og ønsker fra vores side blev snakket igennem,” siger Thomas Mee. ”Develtron har løst opgaven lige efter vores krav og ønsker.”

Med den renoverede tunnel har borgerne i det sydlige Aarhus nu ikke bare en smutvej; passagen under Søndre Ringgade er blevet en oplevelse, og projektet er en vellykket del af Lys på Aarhus’ fortsatte arbejde med at udvikle attraktive og trygge byrum, der kan forme og understøtte byens liv nu og i fremtiden.


FOTO: Martin Schubert